Parketline

Oljen ali lakiran parket

OLJEN PARKET

Oljen parket je naravnega, toplega videza in prijeten na dotik. Obdelava površine talne obloge kot je barvanje/beljenje, krtačenje, dimljenje, … ne vpliva na samo odločitev ali izbrati oljen ali lakiran parket. Tako se krtačen oljen parket od lakiranega krtačenega parketa bistveno ne razlikuje, razen v toplejšem občutku in odtenku. Ker olje hitro prodre globoko v pore posušenega lesa ima vodoodbojni učinek. Pri tem je površina lesa manj občutljiva na odrgnine. Olje poudari strukturo lesa in s tem daje lep naraven videz ter omogoči stik z naravo in lesom.

POŠKODBE NA OLJENEM PARKETU:
V primeru manjših poškodovanih površin, lahko to poškodovano vdolbinico: pobrusimo, pokitamo, odvečni kit obrusimo in površino naoljimo. Nekaj časa za tem bo poškodovana površina izgledala spet popolno. V primeru enake poškodbe na lakiranem parketu, moramo celotno površino pobrusiti, poškodovani del popraviti in spet lakirati celotno površino.

Za zagotavljanje trajnejše in kvalitetne zaščite parketa, moramo površino redno, vsaj 1× na 2 leti obdelati s posebnim negovalnim oljem. Deli, ki so bolj obremenjeni (prehodi pri vratih) so potrebni pogostejše obnovitvene nege. To ne predstavlja zahtevnega dela, saj obrabljeno mesto sčistimo, zbrusimo in naoljimo.

ČIŠČENJE: oljene površine čistimo z mehko krpo, s sesalnikom ali navlaženo krpo, katero lahko prepojimo s posebnim čistilom za oljene talne obloge, ki že vsebujejo določen delež olj za nego.
POZOR! Pri čiščenju oljenih parketov NE sme ostajati voda, saj se na njem pojavijo madeži.
Oljenemu parketu je potrebno nameniti več časa za nego, vendar pa nam vsekakor daje bolj naraven, domač, topel izgled in prijeten občutek ob stiku z njim. Po opravljeni prvi negi pa je skoraj enako dobro zaščiten kot lakiran parket.

LAKIRAN PARKET

Pri lakiranem parketu se lahko uporablja ultra mat lak, ki prav tako poudari naraven videz lesa. Takšni lakirani parketi so precej podobni oljenim parketom. Ker zgornji sloj laka preprečuje vdor vlage in umazanije, so lakirani parketi bolj odporni od oljenih. Pri povprečni obrabi površine, je potrebno parket lakirati na cca. 15-20 let. Čistimo ga z mehko krpo, sesalnikom ali vlažno krpo. Za čiščenje uporabimo nekaj kapljic koncentriranega čistila, ki ga razredčimo v vodi. Površina lakiranega parketa se suši cca. 24ur.

Lakiran parket je primeren za osebe, ki želijo manj časa porabiti za čiščenje in vzdrževanje parketa. Prednost lakiranih parketov je debelina sloja laka, ki ščiti pred raznimi snovmi. Če pogledamo na mirkroravni.. pri lakiranem parketu nimamo dejanskega stika z lesom, saj hodimo po sloju laka. Pri tem ima prednost oljen parket, saj nam omogoča stik z lesom in naravo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja