Parketline

Parket – čiščenje in nega

Parket in nega

Parket je zelo prijetna, naravna talna obloga, ki daje občutek domačnosti. Ker je parket narejen iz lesa, je potrebno v teh prostorih zagotoviti stalno relativno vlažnost (45-60%), saj je občutljiv na nihanje vlage v prostoru. Relativno zračno vlažnost boste ohranili z rednim prezračevanjem. Z vlažilniki zraka boste ohranjali parket v dobrem stanju tudi v ogrevalni sezoni. V sezoni visoke vlažnosti pa poskrbite za aklimatizacijo prostorov. Če je v prostoru visoka vlažnost zraka lahko pride do valovanja parketa in pojavijo se lahko manjše reže med parketnimi deskami. Zaradi takšnih pojavov je potrebno izbrati stabilen les, saj bolj kot je stabilen les, počasneje bo reagiral na spremembe vlažnosti; manj kot je stabilen les, hitreje in močneje bo reagiral na spremembe relativne vlažnosti.

Čiščenje parketa

Pesek ali zemlja na tleh = počistite s krpo, metlo ali sesalnikom z mehkim nastavkom, saj tako ne poškodujete laka.
Zelo umazana tla = počistite z mokro krpo, ki ne sme biti tako mokra, da iz nje kaplja, saj lahko s tem poškodujete les. Voda ne sme stati.
Na noge pohištva namestite podložke iz filca, da ne nastanejo odrgnine v parketu. Če se vam polije kava, rdeče vino ali kečap, takoj obrišite, saj boste s tem preprečili morebitne nastale madeže na parketu.
V prostoru, kjer je položen parket priporočamo, da je temperatura 20°C.
S sredstvi za nego parketa lahko še dodatno zaščitite površino parketa. Čistilno sredstvo uporabljajte tudi po prvi impregnaciji (1-2×letno). S tem boste osvežili lak in prekrili morebitne drobne praske.
Če opazite večjo obrabo laka, moreta površino s ponovnim lakiranjem obnoviti.
Vnos peska in umazanije v notranje prostore boste zmanjšali s kakovostnim predpražnikom, v notranjih prostorih pa uporabljajte sobne copate.

Ob upoštevanju nasvetov, bo vaš parket ostal leta čudovit!

Rubio Monocoat čistila

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja